15 Nis 2020 İTÜ ARI Teknokent Yeni Koronavirüs Salgınıyla Mücadelede Seferber Oldu

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (COVID-19) ile mücadelede teknolojinin getirdiği yenilikler ve inovasyon kabiliyeti büyük önem taşıyor. Ucuz maliyetli solunum destek cihazlarından enfekte hasta nakline yönelik sedyelere kadar pek çok ihtiyaç için çözüm geliştiren İTÜ ARI Teknokent firmaları ve girişimcileri, sürece katkı sağlamak için adeta seferber oldu.

Mobil uygulama ile Koronavirüs yayılımı izlenecek

İTÜ ARI Teknokent’te yer alan Ar-Ge şirketi Boni Global, Yeni Koronavirüs’ün yayılım hızını yavaşlatmayı amaçlayan ve cep telefonu iletişimi üzerinden çalışan bir mobil uygulama geliştirdiğini duyurdu. Tüm dünyayı etkileyen Yeni Koronavirüs salgını ile mücadelede birçok ülkede sokağa çıkma yasakları ya da kısıtlamaları uygulandığını söyleyen Boni Global CEO’su Sarper Sılaoğlu, “İşi veya yerine getirmesi gereken sorumlulukları nedeniyle evde kalmayı seçemeyenler var. Onları desteklemek adına bu küresel tehdide karşı mücadeleye yardımcı olacak bir uygulama geliştirdik.” diye konuştu.

Geliştirdikleri mobil uygulamada her kullanıcı için özel bir eşleşme kodu oluşturulduğunu, kullanıcılar arasındaki etkileşimlerin yakınlık ve konum teknolojilerinin bir kombinasyonu kullanılarak izlendiğini ve bu etkileşimlerin kaydının tutulduğunu söyleyen Sılaoğlu, “Bir kullanıcının virüse maruz kaldığı bildirildiğinde, onun özel eşleşme kodu “risk altında” olarak işaretleniyor ve aplikasyon, onunla iletişim kuran tüm eşleşme kodlarına bildirim gönderiyor.” diyerek, aplikasyon ile salgının yayılımının takip edilebileceğini belirtti.

eConnect ile doktorlar hastalarını uzaktan takip edebilecek

İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Ceiba Tele ICU firması, doktorların hastalarını uzaktan kontrol edebileceği bir yazılım geliştirdi. “eConnect” isimli yazılım izolasyon ve karantina odalarına kurulan teknoloji ile başucu cihazlarından (monitör ve solunum cihazları) anlık veri akışı sağlıyor.

Tele sağlık ve ileri sağlık teknolojileri alanında yoğun bakımlar özelinde hastaların hayatlarını kurtarmak için teknolojiler geliştiren CEIBA Tele ICU’nun CEO’su Afşar Alp, “Yeni Koronavirüs bulaşan hastaların uzaktan kontrolünü sağlayan sistemimizi kamu ve devlet hastanelerinde hayata geçirdik. Bu sistem, yoğun bakımdaki hastanın başucundaki tüm medikal cihazlardan tamamen yerli üretimle, verileri toplayarak doktorlara ve hemşirelere sanki hastanın başındaymış gibi ulaştırıyor. Yapay zeka ve alarmlarla hastalarıyla ilgili erken uyarı almalarını sağlayarak, belki de hastalarının hayatlarını kurtarmalarına yardımcı oluyoruz.” dedi.

Kaynak: https://haberler.itu.edu.tr/haberdetay/2020/04/15/i-tu-ari-teknokent-yeni-koronavirus-salginiyla-mucadelede-seferber-oldu