PANEL – Sağlıkta Dönüşüm: Klinik Bakış Açısıyla Hastanelerden Evde Bakıma

Kronik hastalık yönetimi, evde sağlık hizmetleri kapsamında ele alınan toplantının moderatörlüğünü T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci yaptı. HIMSS Analitik Avrupa ve Latin Amerika, Birleşik Krallık Bölge Direktörü John Rayner’in ‘Teknoloji ile Sürekli Bakım’ konusunda konuştuğu toplantıda KFIU Innovation Center for Innovativ Medicinsk Teknologi Başdanışmanı Claus Duedal Pedersen, İngiltere Kamu Sağlığı Kıdemli Danışmanı ve HIMSS Klinik Hizmetler Başkanı Charles Alessi, Finnish Health Village’den Sari Kaari, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Koordinatörü Uzm. Dr. Nurgül Balcı ve Sisoft’tan Nejat Çakmak konuşmacı olarak yer aldı.

T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci:
“Dünyada kronik hastalıklar maliyet anlamında sağlık bütçelerinde geniş yer kaplayan alanlardır. Türkiye de bu anlamda sağlıkta politikalarını kronik hastalıklar konusuna kaydırıyor.”

HIMSS Analitik Avrupa ve Latin Amerika, Birleşik Krallık Bölge Direktörü John Rayner:
“Herhangi bir bakım işlemini hastaneden eve nakledebilmek tüm sistemi kapsayan bir yaklaşım gerektiriyor.”

KFIU Innovation Center for Innovativ Medicinsk Teknologi Başdanışmanı Claus Duedal Pedersen:
“Danimarka’da geçtiğimiz 15-20 yıllık gelişim sürecinde hastane sayısı azalırken hastanelerin boyutları ve kapsamları genişlemekte”

İngiltere Kamu Sağlığı Kıdemli Danışmanı ve HIMSS Klinik Hizmetler Başkanı Charles Alessi:
“Günümüzde bireyselleşmiş sağlık hizmetlerinden bahsediyoruz. Sağlık hizmetlerinin kişinin etrafında dönerek muazzam değişikliklerden geçtiğini görüyoruz. Burada maliyet önemli bir konu… Yaşlanma ile birlikte multimorbidite denilen olgu ortaya çıkıyor.”

Finnish Health Village – Sağlık Köyü Proje Yöneticisi Sari Kaari:
“5,5 milyonluk, yaşlanan bir nüfusa sahibiz. Kronik hastalıklar nedeni ile sağlık hizmetlerimiz daha pahalı hale geliyor. Mevcut hizmetlerimizi dijitalleşmeden de öte operasyonel değişiklikleri e-sağlık hizmetleri kapsamında gerçekleştiriyoruz.”

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Koordinatörü Uzm. Dr. Nurgül Balcı:
“Kronik hastalıklar uzun süren ve yavaş ilerleyen hastalıklardır. Kronik hastalıklara sahip hastanın yönetiminde evde sağlık ve bakım hizmetlerinin rolü giderek daha fazla önem kazanıyor.”

Sisoft’tan Nejat Çakmak:
“Yazılım firması olarak işin teorik tarafından çok pratik tarafındayız. Yazılım tarafında evde bakıma yönelik olarak aile hekimliği bilgi sistemi ile yazılım anlamında katkı sağladık. Hastalarının evlerinde akıllı TV’ler ve akıllı cihazlar ile sağlık kayıtlarını evden hekimlerle paylaşabilmeleri konusunda bir yazılımı nispeten hayata geçirdik. Hastaların verilerini hastane bilgi yönetim sistemi ile entegre edebiliriz. Yazılım tarafında bizlere düşen bir görev olursa yapmaya hazırız.”