Sağlıkta kalite ve verimlilik için dijitalleşme büyük gereklilik

Gelişen bilişim teknolojileri ve hastanelerin dijitalleşmesi ile hastalara sunulan bakım ve tedavi hizmetlerinin daha etkin ve kaliteli bir şekilde verildiğini söyleyen Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü, dijitalleşme çalışmaları ve teknoloji kullanımının sağlıkta kalite ve verimliliğin arttırılması için en büyük gereklilik olduğunu vurguladı.

Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte hastanelerin dijitalleşmesinin hastalara daha etkin ve kaliteli tedavi ve bakım hizmetlerinin sunulmasına olanak sağladığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. M. Mahir Ülgü, dijitalleşmenin ayrıca, karar alıcılar ve politika yapıcılar için de istatistiki verilerin oluşturulması ve karar desteği sunulması noktasında kaliteli hizmetin sürdürülebilirliğini sağladığını ifade etti.

Sağlık bilişim profesyonellerinin Türkiye ve Avrasya bölgesinde sağlık sisteminin dijitalleşmesi konusunda gelinen noktayı ölçmek ve yeni hedefleri belirlemek üzere HIMSS’18 Eurasia’da buluşacağını ifade eden Dr. M. Mahir Ülgü, “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından düzenlenen yarışmada en iyi dijitalleşen kurum olarak Sağlık Bakanlığı seçildi. Bunun haklı gururunu, onurunu hep birlikte taşıyoruz. Tüm sağlık camiası olarak… Hastanelerin dijitalleşmesi noktasında da bildiğiniz gibi Stage 6 ve 7 derece 166 hastanesi ile Türkiye lider konumda… Dolayısıyla biz teknolojiyi seviyoruz. Kullanıyoruz, hayatımızın her alanında var olmasını istiyoruz. Sadece teknoloji değil, insan sağlığına hizmet eden her unsurla bir arada çalışmaktan keyif alıyoruz” şeklinde konuştu.

Dijital bir sağlık arşivi ve iletişimi sistemi olan e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’ne de değinen Ülgü, “e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi vatandaşların, radyoloji görüntülerinden tahlillerine, reçetelerinden raporlarına, randevularından hastalık geçmişine kadar sağlığına dair ne varsa 7/24 erişebildiği ve yönetebildiği bir sistem. Bu proje ile vatandaş kağıt ortamdan kurtularak tüm sağlık bilgilerini sistemin mobil uygulaması sayesinde telefonundan, tablet ve bilgisayarlarından görüntüleyebiliyor. Dolayısıyla e-Nabız’ı verimli kullanmak için hastanelerimizin dijitallik seviyesini en üst noktalara taşımalıyız” dedi.

  • HIMSS Eurasia Perspektif Bülteninden