Türkiye’nin dijital hastanecilikte hem teknolojik hem de çalışanların kullanımı konusunda ileri düzeyde olduğunu ifade eden HIMSS Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi, Denetmeni ve Hekim Komitesi Üyesi Dr. Gürhan Zincircioğlu, Türkiye’deki gelişmelerin yurtdışında hayranlıkla izlendiğini söyledi.
2016 yılından bu yana Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde HIMSS International’ın denetmeni olarak görev yapan HIMSS Hekim Komitesi Üyesi Dr. Gürhan Zincircioğlu denetimini yaptığı seviye 6 ve 7 hastanelerini değerlendirdi. Avrupa’daki hastanelerin teknolojik anlamda ileri düzeyde olmakla birlikte çalışanların kullanımı ve yaygınlığı konusunda orta düzeyde olduğunu belirten Zincircioğlu, Türkiye hastanelerinin ise hem teknolojik hem de hekim, hemşire ve sağlık personelinin kullanım yaygınlığı olarak ileri düzeyde olduğunu ifade etti. Türkiye’nin hastaneler arası veri paylaşımı konusunda da hayli geliştiğini belirten Dr. Gürhan Zincircioğlu, “Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine yaptığımız hastane ziyaretlerinde Türkiye’de yapılanları anlattığımda şaşkınlıkla dinliyorlar. Hatta İspanya, Yunanistan, Almanya, Bosna Hersek, Tunus, Makedonya, Portekiz gibi 18 ülkeden hastane yöneticileri buraya hastanemizi ziyarete geldi. Hastane uygulamalarını yerinde gördüler. Bu bağlamda Avrupa’da birçok ülkeden dijital sağlık konusunda konuşma yapmak üzere davet aldım. Gittiğim ülkelerde Tire Devlet Hastanesi örneği üzerinden buradaki uygulamaları anlattım. Türkiye’deki gelişmelerin heyecan ve ilgi ile karşılandığını gördüm” şeklinde konuştu.
Tire Devlet Hastanesinin altyapısının daha proje aşamasında dijitalleşmeye dönük olarak hazırlandığını belirten Dr. Zincircioğlu, “HIMSS sürecinde eksiklerimiz tamamlandı. Bu süreçte sadece istemek yetmiyor. Kararlı tavrımızı gören Bakanlığımız da desteğini esirgemedi. Hastanemiz böylelikle Avrupa’da 4 hastaneden biri olarak seviye 7 belgesini aldı. Bu bir ekip çalışması ve hevesli insanların aynı zamanda ve aynı yerde bulunması önemli” dedi.
İşbirliği halinde çalışılan tüm firma ve kurumlarla da aynı dili konuşabilmenin işleri hem hızlandırdığını hem de kolaylaştırdığını söyleyen Dr. Gürhan Zincircioğlu, “Burada en temel konu yazılımcı şirketin hekimin neye ihtiyaç duyduğunu, hekimin de yazılımcı şirketin neler yapabileceğini biliyor olmasıdır. Bu süreçte yazılımcı şirketle aile gibi olduk. Neler istediğimizi ve neler yapılabileceğini karşılıklı olarak aktardık. İki taraf da aynı dili konuşmaya başladığından süreç daha hızlı işledi. Bazı durumlarda yazılımcı firmamız talep olmadan dahi kendileri sorumluluk alarak düzenlemeler yaptı. Aradaki diyalog önemli… Yoksa ortaya bir şey koyamıyor, çalışarak bir mesafe alamıyorsunuz” diye devam etti.
* HIMSS Eurasia Perspektif bülteninden…